Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Iunie 2004


Nu știu cum se face dar mulți dintre informaticienii care au depășit 35 + x de ani consideră că "asta a fost".


Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea "Politehnica" București.

Câți ca noi?

Se "știe" că România are specialiști în informatică foarte buni și că numărul celor produși în fiecare an de către învățământul românesc este de ordinul miilor. Și atunci de ce este tot mai greu pentru firme să angajeze oameni noi? Unde sunt absolvenții bine pregătiți?

Fenomenul plecării la muncă în străinătate pentru programatori s-a redus. Din diferite motive - de exemplu datorită revenirii la principii sănătoase a creării și dezvoltării companiilor de TI. Prin dispariția unor firme și reducerea activității altora, în țările avansate a apărut șomajul în TI și nu se mai justifică importul de forță de muncă. Însănătoșirea companiilor s-a manifestat și printr-un control mai atent al costurilor. Multe companii au descoperit outsourcing-ul și au început să îl folosească. Desigur firmele mari sunt întotdeauna în căutare de stele, dar câți dintr-o generație se califică pentru acest statut?

Numeroase firme străine și-au deschis filiale în România și a crescut numărul de firme care dezvoltă proiecte pentru străinătate. Nu știu ce apare în statistici și nici dacă se poate avea încredere în statisticile pe acest subiect. Multe firme de apartament realizează proiecte într-o manieră transparentă față de datoriile financiare la buget. Când spun asta mă bazez pe faptul că salariile pe care "le aud" au crescut mult față de acum câțiva ani dar nu am "auzit" în aceeași proporție despre firme noi.

Mărirea numărului de firme care evaluează opțiunea de a deschide filiale în România, creșterea numărului de proiecte realizate în România și creșterea salariilor sunt vești foarte bune pentru comunitatea de TI din România. Dar am impresia (și sper foarte tare că greșesc) că ne apropiem de limita de la care creșterea domeniului TI nu mai este posibilă pentru că nu există destui specialiști. O vreme firmele se vor canibaliza unele pe altele după care proiectele vor migra spre alte țări cu potențial mai mare de creștere.

Pe hârtie în România există un număr mare și în creștere de specialiști. Hârtia suportă multe. Se poate considera că orice facultate care are cuvintele informatică sau calculatoare în titlu este producătoare de specialiști în TI? Răspunsul este - nu prea. Titlul unei facultăți este nesemnificativ în comparație cu calitatea studenților, a profesorilor, a planurilor de învățământ.

Dacă se dorește într-adevăr o dezvoltare a domeniului TI trebuie să se întâmple ceva foarte repede. Creșterea numărului de facultăți cu titlu potrivit nu rezolvă nimic. După cum nu rezolvă nimic nici creșterea numărului de studenți în facultățile existente. Îmbunătățirea calității pregătirii acestora ar fi altceva. S-ar produce o apropiere a numărului de specialiști de numărul celor cu diplome pe care scrie informatică/calculatoare. Se poate rezolva asta prin sprijin guvernamental? Poate, dar guvernul are în grijă multe alte lucruri.

Mai multe șanse sunt dacă ajutorul vine de la firme. Nu mă refer la firme care se înființează acum pentru că au un proiect dar nu știu ce urmează. O firmă care are o strategie de creștere conform căreia peste n ani va avea nevoie de încă m specialiști ar trebui să se asigure că acești specialiști vor exista. Și să investească în educație. Similar cu facilitățile pentru profitul reinvestit se pot imagina facilități pentru profitul investit în educație. Sau alte forme de facilități care să nu afecteze major bugetul statului dar care să dea domeniului TI o șansă proporțională cu potențialul său.

Mai există o sursă de specialiști puțin utilizată în România. Se numește educație continuă. Nu știu cum se face dar mulți dintre informaticienii care au depășit 35 + x de ani consideră că "asta a fost". Dacă nu au fost într-un context în care să se fi ținut la zi cu evoluția tehnologiilor, preferă să stea într-un loc călduț dar limitat în loc să încerce să își depășească limitele curente. Sigur până la vârsta asta s-au întâmplat multe - familie, responsabilități, uzura anilor cu program de lucru nenormat etc. Dar pentru o carieră în TI vârsta de care vorbeam reprezintă încă o fază de început. Nu este chiar ca mersul pe bicicletă, dar dacă ai înțeles o dată cum este cu algoritmii și programarea orice tehnologie nouă se poate învăța. Chiar dacă în ultimii ani s-au schimbat multe (http://www.pcmagazine.ro/pcmag6-1/opinii1.shtml) totul se bazează undeva tot pe if then else chiar dacă then a plecat de mult.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro